به گزارش خبرنگار مهر، شهرک صنعتی عباس آباد در 45 کیلومتری شرق تهران بزرگ در شهرستان پاکدشت واقع شده و نزدیک به 20 سال از تأسیس آن می گذرد.
در این شهرک صنعتی انواع صنایع به مانند صنایع فلزی و ریخته گری، کانی غیر فلزی، غذایی، برق الکترونیک، نساجی و پوشاک و شیمیایی مستقر هستند؛ معروف ترین کارخانجات تولیدی مستقر در این شهرک صنعتی نیز که برای خود "برند" محسوب می شوند، شرکت "صنام الکترونیک"، "امرسان"، "اخوان" و "پاپکو" هستند.
برخی کمبودها در شهرک صنعتی عباس آباد باعث شده که تولیدکنندگان در این شهرک با مشکلاتی مواجه شوند که در صورت برطرف کردن این کمبودها می توان تا حدودی به صنعت ایران کمک کرد.
رئیس هیئت امنای شهرک صنعتی عباس آباد در خصوص مشکلات شهرک صنعتی عباس آباد به خبرنگار مهر گفت: قبلاً در تهران فعالیت داشتیم که هزینه رفت و آمد کارگر نداشتیم و از نظر ایاب و ذهاب، تأمین منابع نیروی انسانی و تهیه مواد اولیه مشکلی نبود که شرکت شهرکهای صنعتی سراسر کشور گفت، اگر به شهرک عباس آباد بیایید، معافیت مالیاتی می دهیم که پیشرفت کنید و بعد به جنوب شهر تهران، شهرک صنعتی عباس آباد که یک بیابان و زمینی برای منابع طبیعی بود، آمدیم و آن را با پول خریداری کردیم.
مرتضی اسلام زاده افزود: راه از تهران تا شهرک صنعتی عباس آباد زیاد است که این همه راه و مسافت طولانی را با بنزین لیتری 700 تومان باید برویم و بیاییم که هزینه بسیاری گزافی می شود، باید برای کارگران سرویس گرفته شود و اگر یک اتفاقی بیافتد، کسی نیست که کمک کند؛ اول وعده دادند که پنج سال معافیت مالیاتی در نظر گرفته اند ولی معافیت مالیاتی و امکانات به شهرک ندادند.
وی بیان داشت: وقتی از تهران به این شهرک آمدیم، هزینه رفت و آمد صد برابر شد، هزینه بنزین بالا رفت، امکانات کم بود و گرفتاریهای بسیار به وجود آمد، الان در شهرکهای صنعتی بعد از 12 سال زیرساخت تصفیه خانه ها خراب است و مشکل زیست محیطی وجود دارد.
تصفیه خانه های شهرک عباس آباد به اندازه ظرفیت شهرک نیست
عضو کمیته ارتباط با صنعت انجمن فیزیک ایران در رابطه با مشکل تصفیه خانه های این شهرک گفت: تمام تصفیه خانه های شهرک عباس آباد به اندازه ظرفیت شهرک نیست و برای 500 تا 600 کارخانه طراحی شده است، چون در این منطقه زمین ارزان بود، زمینها را فروختند و دو هزار واحد صنعتی در این شهرک به وجود آمد و الان تصفیه خانه ها ظرفیت این همه واحد را ندارند و قرار است که یک تصفیه خانه کنار آن بسازند.
اسلام زاده افزود: در حال حاضر که کارخانه ها با 30 یا 40 درصد ظرفیت کار می کنند، این تصفیه خانه لب به لب کار می کند و اگر کارخانه ها ظرفیت کاملشان را پیدا کنند و آن کارخانه هایی که هنوز راه نیافتاده اند، اضافه شوند، این تصفیه خانه جواب نمی دهد.
وی یادآور شد: چون زیرساختها از پایه خراب است، فاضلاب این تصفیه خانه به تمام زمینهای کشاورزی روستاییان می رود و آب در این شهرک کم است، ابتدا مسئولان مربوطه تعهد کردند که 360 لیتر در ثانیه آب به شهرک بدهند ولی در فصل تابستان در این شهرک، آب بسیار کم است و چاهی وجود ندارد یعنی در جایی کار می کنیم که نه آب و نه برق دارد چون شبکه برق هم ضعیف است، بسیاری از کارخانه ها می خواهند برق بگیرند ولی نمی توانند به آنها برق بدهند.
آسفالت خیابانها فرسوده شده و لوله های شبکه آبرسانی پوسیده است
اسلام زاده اضافه کرد: تمام آسفالت خیابانها فرسوده شده و لوله های شبکه آبرسانی پوسیده است؛ پنج درصد ارزش افزوده ای که از تولیدکننده می گیرند، 2.5 درصد را به شهرداری می دهند، اما شهرداری زیرساختها را درست نمی کنند و وقتی به شهرداری مراجعه می کنیم، می گویند، شهرکهای صنعتی جزو شهرداریها نیستند ولی 2.5 درصد ارزش افزوده را به شهرداری می دهند که سالی هفت تا هشت میلیارد تومان می شود.
وی تصریح کرد: به دولت گفتیم، ارزش افزوده ای که به شهرداری می دهید را به شهرکهای صنعتی بدهید تا خود آنها زیر ساختها را درست کنند، چون تمام زیر ساختها فرسوده است؛ الان تصفیه خانه شهرک فرسوده شده و ظرفیت ندارد اکنون ما را در فشار گذاشته اند که باید شهرک را تحویل بگیرید.
نایب رئیس مجمع مشترک هیئت امنای شهرکهای صنعتی استانها افزود:مشکلی که اکنون این تصفیه خانه دارد، این است که روستاییان زیر دست شهرک، زمینهای کشاورزی دارند که به خاطر مشکلات تصفیه خانه به شرکت شهرکهای صنعتی ایران شکایت کرده اند و دادگاه حکم داد که باید یک میلیارد خسارت بپردازیم.
وی تصریح کرد: زیرساخت شهرک از قبیل آب، فاضلاب، تصفیه خانه و آسفالت خیابانهاست، الان در تصفیه خانه مشکل داریم که هر روز با محیط زیست بحث می کنیم به عنوان یکی از اعضای هیئت امنا تاکنون دو یا سه بار از من به اداره محیط زیست شکایت شده که دادگاه رفته ایم که این برمی گردد به اینکه تصفیه خانه ناقص است.
مشکل رفت و آمد و ترابری در شهرک عباس آباد وجود دارد
عضو هیئت مدیره شهرک صنعتی عباس آباد نیز در رابطه با مشکلات این شهرک به مهر گفت: مشکلی که در شهرک صنعتی وجود دارد، مسئله رفت و آمد و ترابری است، یک زمان که تهران کار می کردیم، هزینه حمل و نقل کمتر بود ولی الان زیاد است.
سجاد هاشمی افزود: مشکل بعدی مسئله جاده هاست که آزاردهنده شده، چون از ابتدای تهران که حرکت می کنیم با مشکل ترافیک مواجه هستیم تا وقتی که به شهرک برسیم.
وی بیان داشت: مشکل دیگر این است که اداره برق در این شهرک یک پست 62 کیلووات احداث کرده و برقی که به صاحبان صنعت شهرک عباس آباد فروخته، تقریباً دو برابر و نیم ظرفیتی است که می تواند برق تحویل دهد؛ تقریباً چهار تا پنج سال پیش که در خصوص پست دوم 63 پیگیری کردند با توجه به اینکه زمین جانمایی شده و شرکت شهرکها زمین را تحویل داده، اداره برق، تحت هیچ شرایطی حاضر نیست که تعهدات خود را عملی کند.
اداره برق به هیچ عنوان تعهداتی که داشته را عملی نمی کند
عضو هیئت مدیره شهرک صنعتی عباس آباد ادامه داد: هماکنون که تقریباً دو هزار و 200 قرارداد با صاحبان صنایع داشته و یکهزار و 200 واحد فعال در این شهرک است که کل این واحدها تقریباً با 60 درصد ظرفیت کار می کنند با بحران برق مواجه هستیم و اداره برق به هیچ عنوان تعهداتی که داشته راعملی نمی کند.
وی یادآور شد: در مخابرات چنین مشکلی داریم، الان اداره مخابرات موظف شده که فاز دو و سه شهرک را راه اندازی کند، علی رغم اینکه در قانون داریم که آب، برق، گاز و تلفن تا درب واحدهای صنعتی خود اداره های مربوطه باید تأمین کنند، متأسفانه اداره مخابرات این کار را نکرده و 300 میلیون تومان از شرکت شهرکها پول گرفته است، ولی هنوز در فاز سه و چهار شهرک عباس آباد مشکل مخابرات وجود دارد.
هاشمی اضافه کرد: داخل خود شهرک، شرکت شهرکها زمینی که واگذار کرده یک مبلغی به تناسب از یکهزار و 800 تومان به ازای هر مترمربع تا کنون که نزدیک به 57 هزار تومان می گیرد را گرفته است که شرکت شهرکها می گوید، پول زمین نمی گیرم و پولی که می گیرم حق انتفاعی است که بابت زیرساخت شهرک پرداخت می کنید.
شبکه تصفیه خانه جوابگو نیست
عضو هیئت مدیره شهرک صنعتی عباس آباد در خصوص مشکلات تصفیه خانه ها گفت: یک زمانی تصفیه خانه را براساس 300 تا 400 واحد پیش بینی کردند ولی اکنون یکهزار و 200 واحد فعال شده که تمام اینها به تصفیه خانه وصل نیستند ولی آن تعدادی که وصل هستند، شبکه تصفیه خانه جوابگو نیست، شرکت شهرکها مدل دو و سه را اجرا می کند ولی تا زمانی که آن اجرا شود با محیط زیست این مشکلات را داریم.
هاشمی ادامه داد: آب شرب شهرک قابل استفاده نیست، می گویند آبی که به شهرک داده اند، آب صنعتی است ولی همین آب صنعتی هم تأمین نشده و در قراردادی که دارند، گفته اند که باید 360 لیتر در ثانیه آب تحویل دهند؛ در فصل تابستان از ماه خرداد تا شهریور و مهر بلااستثنا هر روز از ساعت شش بعد از ظهر تا هفت صبح، قطعی آب داریم که روزهای پنج شنبه نیز از ظهر تا جمعه آب قطع می شود، چون جوابگو نیست و مجبوریم شبکه را ببندیم تا چاه ها کار کنند که در طول هفته با مشکل کمبود آب مواجه نشویم.
پروژه های آبهای سطحی عملی نشد
وی بیان داشت: شرکت شهرک صنعتی قرار بوده در خصوص جمع آوری آبهای سطحی جدول بندی کند تا این آبها به یک جا هدایت شوند و از آنجا یا جذب زمین شده یا توسط یک کانال به خارج از شهرک هدایت شود؛ اکنون بارندگی که می شود این آبها همین طور رها شده اند و به این دلیل با روستای سیاه چشمه مشکل داریم، چون به محض اینکه بارندگی شدید می شود، آبهای سطحی وارد شبکه تصفیه خانه می شوند و بیرون می آیند که مشکل زیست محیطی پیدا می شود و این به خاطر بوده که پروژه های آبهای سطحی عملی نشده است.
عضو هیئت مدیره شهرک صنعتی عباس آباد اضافه کرد: شرکت شهرکهای صنعتی زمین واگذار کرد و پولش را سال 77 گرفت، اکنون می گوید آن پولی که سال 77 گرفته ایم، حق انتفاع بوده است؛ تا سال گذشته وقتی می خواستند سند مالکیت بدهند یک قرارداد می بستند و یک دفترچه قرارداد به تولیدکننده می دادند و بعد که واحدی ساخته و راه اندازی می شد، پروانه می گرفت و درخواست سند مالکیت می کرد.
وی تأکید کرد: امروز که می خواهند سند مالکیت این زمینها را بدهند تا سال گذشته دفترچه کارشناسی منطقه 650 تومان بوده، امسال که سال تولید ملی، حمایت از کار و سرمایه ایرانی مطرح شد، این 650 تومان را باید هشت هزار تا 16 هزار تومان پرداخت شود وقتی دلیل را پرسیدم، می گوید بر اساس قیمت کارشناسی اداره دارایی منطقه استدر صورتی که در قانون شرکت شهرکها آمده که قیمت زمین به قیمت تمام شده برای شرکت شهرکها یعنی همان قیمتی که سال 76 شهرک را شرکت شهرکها از منابع طبیعی خریداری کرده است ولی الان می گویند، هشت هزار تا 16 هزار تومان باید بپردازید.
هاشمی افزود: بعد از رایزنی با مدیرعاملان شرکت شهرکهای استان تهران و ایران، وعده دادند که این مبلغ را به قیمت قبل برگردانند ولی از اول سال تولیدکننده را با این مشکل روبرو کردند؛ شاید پولی که آنها آن زمان به منابع طبیعی داده اند بسیار ناچیز باشد ولی می آیند 650 تومان از تولیدکننده می گیرند.
چرا باید کارمان به جایی برسد که عطای این تولید را به لقایش ببخشیم؟
وی تصریح کرد: آن 650 تومان را پرداخت می کنیم ولی امسال آن را به هشت هزار تا 16 هزار تومان تولید کننده باید بپردازد و بعد با کلی رایزنی و بحث می گویند به قیمت قبل بر می گردانند که مدتی قبل جلسه ای با مدیرعامل شرکت شهرکها استان تهران داشتیم که اعلام کرد قیمت را به همان قیمت قبلی برگردانند ولی چند روز قبل یکی از تولیدکنندگان که برای درخواست زمین به شرکت شهرکها رفته بود، فیش متری هشت هزار تومانی برای او نوشته بودند که این مشکلات باعث شده کارمان به جایی برسد که عطای این تولید را به لقایش ببخشیم.
این مسئول ادامه داد: هفت چاه در شهرک وجود دارد که از اینها آب برداشت می شود که اداره آب و فاضلاب می گوید باید حق النظاره این چاه ها را بدهید و حدود 500 میلیون تومان، شهرک صنعتی عباس آباد را بدهکار کرده ان، اکنون که می خواهیم از این چاه ها آب برداشت کنیم باید پروانه داشته باشیم و چون پروانه نداریم و صدور پروانه منوط بر پرداخت حق النظاره شده است.
وی بیان داشت: اداره آب و فاضلاب سالی 12 تا 13 میلیون تومان طی هشت سال گذشته از شرکت شهرکها پول گرفته است ولی قیمت قطعی نداده و حالا آمده اند قیمت قطعی می دهند و به جز 10 میلیون تومانی که گرفته اند می گویند حدود 400 میلیون تومان دیگر باید بپردازید و این 400 میلیون تومان را شرکت شهرکها ندارد که پرداخت کنند، یعنی نباید اصلاً پرداخت کند؛ مگر می شود اداره آب و فاضلاب هشت سال پول را به صورت علی الحساب بگیرد؟
هاشمی اضافه کرد: الان که می خواهیم از این چاه ها برداشت کنیم، باید پروانه داشته باشیم و چون آنها حق النظاره طلب می کنند و این پول را شرکت شهرکها نداده است پروانه نگرفته ایم و حق برداشت نداریم.
اداره برق، قبوض برقی که برای چاه ها صادر می کند را تجاری حساب کرده است
وی عنوان کرد: اداره برق، قبوض برقی که برای چاه ها صادر می کند را تجاری حساب کرده یعنی اینکه مثلاً اگر به ازای هر چاهی باید در ماه دو میلیون تومان به اداره برق پرداخت کنیم این عدد به 12 تا 14 میلیون ارتقا داده است و این مشکلی بوده که سازمان آب، شرکت شهرکها و اداره برق ایجاد کرده اند و اداره برق بسیار راحت چاه را خاموش می کند، چون قبض برق پرداخت نشده است.
عضو هیئت مدیره شهرک صنعتی عباس آباد در خصوص مشکلات زیست محیطی گفت: واحدها در تهران کار می کردند که این واحد آمده 50 تا 60 کیلومتر از تهران جدا شده و حالا محیط زیست می گوید، باید آلودگی منطقه سبز را بپردازید چون از لحاظ صوتی، آلودگی ایجاد کرده اید و آلایندگی دارید و باید یک مالیات مضاعف بدهید، اگر واقعاً این صنایع محیط زیست را آلوده می کند با پرداخت آن مالیات محیط زیست آلوده نمی شود؟
وی یادآور شد: مالیات ارزش افزوده ای که از تولید کننده می گیرند، 50 درصدش به شهردار ها می دهند ولی در شهرکهای صنعتی شهرداری هیچ گونه خدماتی نمی دهد و به صورت خودکفا خدماتی مانند حمله زباله و فضای سبز و... را انجام می دهیم؛ آن 2.5 درصد را به شهرداری می دهند ولی شهرداری اینجا خدماتی نمی دهد و در واقع کار شهرداری را مؤسسه عمران انجام می دهد و این مالیات باید به خود شهرکها برگردد.
برای حمل زباله ها مشکلات وجود دارد
هاشمی افزود: برای حمل زباله ها مشکل داریم، زباله در یک منطقه دپو شده، می گوییم حمل و نقل با خودمان، فقط یک جا بدهید که این زباله را حمل کنیم، شهرداری در یک مقطعی منطقه ای به نام کوئیک معرفی کرد و به مجرب اینکه 20 تا 30 کامیون زباله را آنجا می برند جلو آن را می گرفتند و ماهی دو میلیون و 500 تومان به شهرداری می دهیم که این زباله را یک جا دفن کنیم در صورتی که وظیفه شهرداری است و دولت و مسئولان برای صنعت، جایی نگذاشته اند که به آن دلمان خوش باشد.
عضو هیئت مدیره شهرک صنعتی عباس آباد نیز در رابطه با مشکل واگذاری شهرکها بیان کرد: الان به اصطلاح آمده اند یک قانون واگذاری مطرح کرده اند که این قانون را هیئت دولت مصوب کرده و در مجلس تصویب و ابلاغ شده که شهرک را به هیئت امنا واگذار کنند، یعنی یک شرکت خدماتی جایگزین هیئت امنا شود.
باید شهرک صنعتی عباس آباد به سطح استاندارد برسد تا بتوانیم شهرک را تحویل بگیریم
هاشمی اضافه کرد: الان شهرک را به چه قیمتی تحویل بگیریم؟ آب شهرک که قرار بوده در ثانیه 360 لیتر باشد، باید آن آب تأمین شود و همچنین در برق شهرک، پست دوم 63 باید راه اندازی شود که این پست در سال 89 برآوردش نزدیک هفت میلیارد تومان بوده و الان حداقل سه برابر شده است؛ باید شهرک به سطح استاندارد برسد تا بتوانیم شهرک را تحویل بگیریم.
وی عنوان داشت: شرکت تعهدها باید یک روکش کلی در خصوص سطح شهرک اجرا می کرد یعنی الان در تمام خیابانها برای گاز، برق، آب و انشعاباتی که می خواستند، بکشند کنده کاری کرده اند و خیابانها وضع مناسبی ندارد.
این مسئول افزود: در فاضلاب، تصفیه خانه، مخابرات و … مشکل داریم یعنی هیچ جای شهرک هیچ کدام از پروژه هایی که در دستشان بوده است به ظرفیت کامل نرسانده، تحویل داده اند؛ به این شکل نمی توانیم شهرک را تحویل بگیریم، شهرک اگر الان بخواهد استاندارد شود حداقل پیش بینی این است که 80 تا 100 میلیارد تومان باید هزینه شود و اگر شهرک را تحویل هیئت امنا بدهند از صاحبان صنعت باید هزینه اصلاح زیرساختها را گرفت.
تولیدکنندگان ایرانی نمی توانند در بازار رقابت کنند
وی تصریح کرد: اکنون به این دلیل تولید کنندگان ایرانی نمی توانند در بازار رقابت کنند چون قیمت تمام شده برای آنها بالا رفته است و اگر بخواهند برای اصلاح زیرساختهای شهرک، پولی بپردازند هزینه مضاعفی برای آنها می شود.
هاشمی ادامه داد: اداره برق باید انشعاب را درب واحد تحویل دهد ولی اگر کسی بخواهد برق بگیرد، باید پیمانکار و تمام لوازم پست اداره برق را خود صاحب صنعت خریداری کند و بعد رسماً طی نامه این را به اداره برق هبه یا واگذار کند یعنی چیزی که در تعهد اداره برق است، متأسفانه انجام نمی شود و پول زیادی از تولیدکنندگان می گیرند؛ اگر یک انشعاب 50 آمپر در تهران حدود دو میلیون تومان شود در این شهرک همان آمپراژ برق را تأمین کند نزدیک به 20 میلیون تومان باید هزینه بدهد که به دلیل این مشکلات، راضی نیستیم شهرک را تحویل بگیریم.
وی اظهار داشت: شرکت شهرکها پول از یکهزار و 800 تومان تا 57 هزار تومان بابت هر مترمربع بابت زیرساخت شهرک از هیئت امنا پول گرفته است ولی آیا واقعاً این پولی که گرفته اند در زیر ساختهای شهرک هزینه شده است؟ شاید یک سوم این پول را هزینه نکرده باشند، اگر این پول را هزینه کرده بودند امروز وضعیت شهرکها بهتر از این بود.
گزارش: فاطمه قره چایی
نظر شما